Kişinin Kendi Kanından Elde Edilen PRP Nedir? Ne İşe Yarar?

Sevde KAPU
Türkçe Yayın
Published in
3 min readOct 20, 2023

--

Günümüzde popüler birçok cilt bakım uygulaması bulunmaktadır. Piyasada bu kadar çok seçenek olması kafa karışıklığına neden olmaktadır. Bu yazımda İdea Estetik Merkezlerinde görev yapan uzman hekimlerden topladığım bilgileri ve okuduğum bilimsel kaynakları sizlerle paylaşacağım.

PRP Nedir?

PRP uzman hekimler tarafından yapılan tıbbi bir müdahaledir. Tıbbi bir müdahale olması nedeni ile mutlaka uzman bir hekim tarafından uygulanmalıdır.

PRP (Platelet-Rich Plasma), kelime anlamı olarak “trombosit zengini plazma” anlamına gelmektedir. (1) Trombosit zengini plazma kişinin kendi kanı alınarak elde edilen bir çözeltidir. Kişinin kendisinden alınan kan, santrifüj cihazı sayesinde gereksiz kısımlarından ayrıştırılarak trombositten zengin yönü elde edilir. Ayrıştırılan bu kısım cilt bakımı ve saç bakımı alanında kullanılabilir. Elde edilen solüsyon/çözelti kişinin kendi kanından elde edilmesi sayesinde kişinin ihtiyacı olan büyüme faktörlerini yani trombositleri içermektedir.

Trombosit Nedir?

Trombositler kanın içinde bulunan büyüme faktörleridir. Trombositler doku yenilenmesi, doku iyileşmesi görevlerinden sorumlu hücrelerdir. YBu özelliği sayesinde sağlık alanında pek çok farklı tedavi ve kozmetiik uygulamada kullanılmaktadır. Yara iyileşmesi, cilt bakımı, saç dökülmesi tedavisi, ortopedik hastalıkların tedavisinde…

PRP Uygulama Alanları Nelerdir?

PRP uygulaması kişinin kendisinden alınan kanın ayrıştırılması ile yapılan tıbbi bir uygulamadır. En yaygın kullanım alanları şunlardır;

Cilt gençleştirme prp uygulaması (güzelleştirme, anti-aging)

Saç dökülmesi tedavisi (genetik tipi saç dökülmesi)

Saç bakımı ( saçın daha parlak olması daha hızlı uzaması..)

Ortopedik rahatsızlıkların tedavisi

Varis yarası / ülseri tedavisi

İmplant tedavisi (yara iyileşmesini hızlandırmak için)

PRP Cilt Gençleştirme Uygulaması

Prp uygulamasının en sık kullanıldığı alan kozmetik uygulamalardır. Cilt gençleştirme ve anti-aging amaçlı yapılan uygulamada amaç enjekte edilen trombositten zengin çözelti sayesinde ciltteki kolajen üretiminin ve elastin liflerin yapımının arttırılmasıdır.

Kolajen ciltte su tutulmasını sağlar. Bu sayede cildin daha canlı, parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar. Ayrıca ciltte nemlilik oranını arttırması sayesinde kırışıklıkları açar, yeni kırışıklık oluşumunu azaltır.

Prp cilt bakım uygulamasının bir diğer avantajı ise hiç kimyasal almadan daha güzel bir cilde sahip olunmasıdır.

Cİlt gençleştirme uygulamasında seans sayısı kişinin cilt tipine ve beklentisine göre değişiklik göstermektedir. PRP uygulamasından fayda görmek için minimum 3 seans uygulama yapılması önerilmektedir.

Uygulama oldukça pratik bir şekilde gerçekleştirilir. Ön hazırlık gerekmez. Kişiden kan alınır. Kan 10–15 dk gibi bir sürede cihaz yardımı ile ayrıştırılır. Sonrasında ise kişinin cildine belirli aralıklarla enjekte edilir. İşlem sonrası birkaç saat uygulama yapılan alana su değdirilmemesi önerilir.

Yüz bölgesine ek olarak boyun ve dekolte bölgesinde de enjeksiyon yapılarak daha hoş ve estetik bir görünüm elde edilebilir.

Doğal Gençlik Sırrı PRP Uygulaması

İlk PRP Seansı Sonrasında;

Uygulama sonrasında cilt daha aydınlık, daha parlak görünür.

Cildin nem oranı artar.

Ciltte kırışıklık oranında azalma görülür.

Gözeneklerde sıkılaşma görülür.

Kimyasallara maruz kalmadan, kendi kanınızdan elde edilen solüsyonla gençleşmek isterseniz PRP uygulamasını tercih edebilirsiniz. PRP hakkında bilimsel kaynakları aşağıda paylaşılan linklerden inceleyebilirsiniz.

Kaynaklar

Everts, P., Onishi, K., Jayaram, P., Lana, J. F., & Mautner, K. (2020). Platelet-rich plasma: new performance understandings and therapeutic considerations in 2020. International journal of molecular sciences, 21(20), 7794 .https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7589810/

Du, R., & Lei, T. (2020). Effects of autologous platelet‑rich plasma injections on facial skin rejuvenation. Experimental and therapeutic medicine, 19(4), 3024–3030 .https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7086200/

--

--