Köpek Memesi Hastalığı Nedir?
Köpek memesi hastalığı çok sık görülen bir hastalık değildir. Ama görülen kişilerde ciddi rahatsızlığa neden olan, hayat kalitesini etkileyen bir hastalıktır. Hastalığın en kötü yanlarından biri ise tedavi sonrasında tekrar etme riskinin yüksek olmasıdır. Bu yazımda köpek memesi hastalığının neden olduğundan, nasıl tedavi edilebileceğinden ve tedavi sonrasında tekrar etmemesi için yapılması gerekenlerden ayrıntılı olarak bahsedeceğim.
Köpek Memesi Hastalığı Nedir?
Köpek memesi hastalığı tıbbi olarak Hidradenitis Suppurative olarak bilinmektedir. Hastalık deri altında oluşan iltihaplı bir hastalıktır. Sıklıkla kol altı, kasık bölgesi, anal bölge gibi terlemenin çok olduğu alanlarda ortaya çıkmaktadır.
Görünüş olarak ilk aşamalarda sivilce ve çıbanlara benzemektedir. Ancak ilerlemesi ile birlikte çok daha dramatik bir hal almaktadır.
Köpek Memesi Hastalığı Neden Olur?
Köpek memesi hastalığının neden olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak uzmanlar tarafından kabul gören ortay görüş ciltte bulunan ter ve yağ bezlerinin tıkanması ve buna bağlı olarak salgılanan sıvıların cilt altında kalması ile ortaya çıktığı yönündedir. Cilt dışına çıkamayan sıvı zaman içerisinde iltihaplanmaya neden olmaktadır.
İlk etapta küçük bir kist olan sorun zaman içerisinde iltihaplanmaya bağlı olarak yayılır ve ağrılı bir hal alır. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte kişinin sosyal hayatını olumsuz etkileyecek bir boyuta ulaşabilir.
Köpek memesi hastalığının oluşmasında etkili faktörlerden diğerleri ise şunlardır; genetik yatkınlık, aşırı kilolu olmak ve sigara içmek.
Ailesinde köpek memesi hastalığı olan bireylerde sorunun görülme riski normal bir bireye göre %40 daha fazladır. Ailesinde hastalık olan her kişide olacağı anlamına gelmez yalnızca görülme riski fazladır.
Sigara içenlerde ter bezlerinin tıkanma riski daha fazladır. Bu nedenle sigara kullanan kişilerde köpek memesi hastalığının çok daha sık görüldüğü tespit edilmiştir.
Köpek Memesi Hastalığı Kimlerde Görülür?
Yapılan araştırmalara göre köpek memesi hastalığı toplumun %1ile %4ü arasında görülmektedir.
Ayrıca araştırma sonuçlarından elde edilen verilere göre hastalık kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmektedir.
Hastalığın görülme yaş aralığı ise 18–30 yaş aralığıdır.
Köpek Memesi Hastalığı Bulaşır Mı?
Sorun genetik yatkınlık olan bireylerde daha sık görülür. Ancak bulaşıcı değildir. Aynı aile bireylerinde olması bulaşıcı olabileceğini düşündürür ama sorunun bulaşma riski yoktur.
Köpek Memesi Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Köpek memesi hastalığı uzman bir dermatolog tarafından görsel ve fiziksel muayene ile kolaylıkla tedavi edilebilir. Teşhis için herhangi bir test ya da tetkik gerekmez.
Köpek Memesi Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalığın nasıl tedavi edileceği ne kadar ilerlemiş olduğuna göre belirlenmektedir. Sorunun bakteri kaynaklı olmasından dolayı ilk olarak lokal olarak uygulanan antibiyotikli kremler denenir. Ancak başarı oranları oldukça düşüktür. Nedeni ise sorunun cilt altından başlamasıdır. Lokal uygulanan bir kremin cilt altına etkisi çok azdır. Bu nedenle tedavide başarı oranı düşüktür.
Bunun yerine genellikle ağızdan ya da enjeksiyon yoluyla antibiyotik alımı tercih edilir. Antibiyotik tedavisine en olarak ağrıları hafifletmek için ağrı kesici kullanımı da önerilir.
Antibiyotik tedavisinin yetersiz kaldığı ve başarı oranları en yüksek olan yöntem ameliyat yani cerrahi müdahaledir.
Başarı oranı yüksek ve uygulanması çok zor olmayan bir ameliyattır. Tedavi apse boşaltma işlemi gibi yapılır. Kistin boşaltılması ile birlikte hasta anında rahatlar. Varsa oluşmuş fistüller ve granülom dokuları da tedavi edilir. Bu sayede sorunun tekrar etme riski en aza indilir. Kist boşaldıktan sonra ise antibiyotik kullanımı önerilir.
Eğer sorun daha öncesinde tekrar etmiş ya da geniş bir alana yayılarak derinin çok fazla deforme olmasına neden olmuş ise deri nakli yapılması gerekebilir.
Köpek Memesi Hastalığının Tekrar Etmesi Nasıl Engellenir?
Hastalığın tedavisi kadar tekrar etmesinin engellenmesi de önemlidir. Çünkü tekrar etme riski yüksek bir hastalıktır. Hastalığın tekrar etmesi için hastalığa neden olan bakterileri yok edecek klorheksidin içerikli ürünlerin kullanılması gereklidir. Bu sayede sorunun oluşma riski ortadan kaldırılabilir.
Kaynaklar
[1] Ballard, K., & Shuman, V. L. (2018). Hidradenitis Suppurativa. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534867/
[2]Napolitano, M., Megna, M., Timoshchuk, E. A., Patruno, C., Balato, N., Fabbrocini, G., & Monfrecola, G. (2017). Hidradenitis suppurativa: from pathogenesis to diagnosis and treatment. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 10, 105.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5402905/
[3] Ballard, K., & Shuman, V. L. (2018). Hidradenitis Suppurativa. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534867/
[4] Shahi, V., Alikhan, A., Vazquez, B. G., Weaver, A. L., & Davis, M. D. (2014). Prevalence of hidradenitis suppurativa: a population-based study in Olmsted County, Minnesota. Dermatology, 229(2), 154–158.